Voegwerken

Voegwerk van een muur bepaalt voor een groot deel de uitstraling van een woning. Bovendien beschermen voegen een gevel tegen het indringen van vocht. U begrijpt dat het vervangen van voegwerk een belangrijk onderdeel van een gevelrenovatie is. Voordat u het weet ziet uw muur er weer als nieuw uit dankzij Y-Gevels!

Bestaande of nieuwe muur voegen?

aat u een nieuwe muur voegen? Het is verstandig om 2 weken te wachten na het metselen van de gevel. Hierdoor is de kans op zet- en krimpscheuren het kleinst. Bij gevelrenovatie aan een bestaande muur moet u de voegen eerst laten verwijderen. Het is de bedoeling dat het voegbedrijf het oude voegwerk zo diep mogelijk verwijderd zonder de gevel hierbij te beschadigen.

Hierna moet u schoonmaken, er mogen geen voegresten, stof of vuil achterblijven. Het is belangrijk dat de gevelreiniging erg nauwkeurig wordt gedaan zodat de nieuwe voegen niet loslaten. Na het schoonmaken van de muur kan de voeger nieuwe voegmortel aanbrengen.

 

Bestaande of nieuwe muur voegen?

Het verwijderen van voegen tijdens gevelrenovatie kan op twee manieren worden gedaan. Een voegbedrijf kan voegen in de muur uitslijpen of uithakken. Uithakken wordt gedaan met behulp van een hakhamer. Uithakken is meestal niet geschikt bij een muur in een oud gebouw.

Het voegwerk is daarvoor vaak te hard of te smal. Bij het verwijderen van oud voegwerk valt de keuze daarom op uitslijpen. Het uitslijpen kan op verscheidene manieren worden gedaan, met verschillend gereedschap, afhankelijk van de type voeg. Het uitslijpen wordt bijvoorbeeld gedaan met een speciale frees of een slijptol. Uitslijpen duurt vaak langer dan uithakken.